Mimari bir projeye başlarken arsa ölçümünde, koordinatların belirlenmesinde, kolon, kiriş, mekan vb. boyutlar belirlenirken, çizimler yapılırken ya da çatı yüksekliği hesaplanırken geometriden yararlanmak kaçınılmazdır. Ve hatta inşaat sürecinde olsun tesisat işlerinde olsun projeye başlandıktan sonlanana kadar tüm adımlarda geometriyle proje iç içedir.
Tac Mahal, Agra, Hindistan
Tac Mahal, dört minaresi, pencere ve kemerleri ile güzel bir simetriye sahip dünyanın 7 harikasının içinde bulunduğu bir yapıdır. Tac Mahal’in eşsiz geometrisi, suya yansımasıyla birleşince mükemmel bir uyum meydana gelmektedir.
Chichen Itza, Meksika
Chicken Itza (Kukulkan Piramidi), astronomide ileri olan ve eserlerini üretirken astronomiden faydalanan bir uygarlık olan Mayalar tarafından inşa edilen bir eserdir. 9 kat şeklinde inşa edilen Kukulkan Piramidi, dokuz gezegeni temsil etmekte ayrıca yapının etrafında ve tepesinde toplam 365 adet basmak bulunmaktadır. Bu 365 adet basamak bir yılın günlerine karşılık gelmektedir. Bu piramit, tepesinde bulunan yılan başlarının güneş ışınlarının etkisiyle gölge oyunu oluşturup en alt basamağa kadar kıvrılarak inen bir görüntüye sahiptir.
Giza Piramitleri, Kahire, Mısır
Giza Piramitleri, toplamda 3 piramitten oluşmaktadırlar ve bu 3 piramitin en büyüğü ise dünyanın 7 harikası arasında yer alan Keops Piramididir. Keops Piramidinin yüksekliğinin yarısı Pi sayısını verir ve piramidin yüksekliğinin 1 milyar ile çarpımı dünya ile güneş arasındaki mesafeyi verir. Dünyanın merkeziyle Kuzey Kutbuna eşit uzaklıkta bulunan bu piramidin tepe noktasından geçen meridyen karalarla denizlerin ikiye ayrıldığı noktadır. Piramidin dört yüzeyinin toplam yüzölçümü yüksekliğinin karesine eşittir. Firavun Keops’un doğum ve tahta çıkış günlerinde piramidin içerisine yılda iki kez olmak üzere güneş ışınları girer. Mısırlılar yaptıkları piramitlerde altın oranı ve uzay geometrisini kullanmışlardır.
Comments