En belirgin şekilde Yaşam Çiçeği ile ifade edilen Kutsal geometri, içinde bütün yaradılışı barındırdığı söylenmektedir. Gördüğümüz her şeyin bu modelle oluşturulduğu, hatta yaradılışın sırları ve bilgilerini de içinde barındırdığı düşünülmektedir.
Yaşam çiçeği, iç içe geçmiş eşit alana sahip olan on dokuz adet çember ve bunların dışında yer alan bir büyük çemberden oluşan, muazzam bir orana sahip, geometrisi ile insanları büyüleyen bir şekildir. Aslında üç boyutlu kürelerdir.
Yaşam Çiçeği sembolü, içinde Platon’nun beş şekli ve Metatron’un kübü’nü barındırmaktadır. Birçok dinde yaşam çiçeği sembolünü görmemiz mümkündür. Sadece dini kaynaklar değil, arkeolojik kazılarda incelendiğinde birçok imparatorluk ve devletin yaşam çiçeği sembolünü kullandığını görmekteyiz. Sümerler, Mısırlılar, Türkler ve pek çok farklı coğrafyada bunların güzel örneklerini görmek mümkündür.
Türkiye'de Yaşam Çiçeği Sembolü Nerelerde Bulunur?
Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşam çiçeği sembolünü simgeleyen birçok farklı eser bulunmaktadır.
Örneğin Burdur müzesindeki bir lahit kapağında yer alır. Aynı zamanda Manisa Müzesi'nde de bir eser üzerinde bulunmaktadır.
Konya'da Hacı Bektaşi Veli Müzesi'nde bir çeşmenin üzerinde karşılaşmak mümkündür. Ayrıca Efes Antik kentinde de yine yaşam çiçeği sembolü ile karşılaşılabilir. Yani yüzlerce hatta binlerce yıla dayanan çok eski kültürü ile beraber, yaşam çiçeği pek çok farklı medeniyetten geçmiş bir simgedir.
Kaynak
Resimler:
Comments